Doorgaan naar hoofdcontent

Knit Nation part 1

Vrijdag

Afgelopen weekend werd Knitnation gehouden in hartje London. Dit evenement stond hoog op mijn verlanglijstje en ik was dus ook erg blij dat ik er heen kon (samen met Marike).


De workshops staan centraal tijdens Knitnation maar ook de markt kan op veel belangstelling rekenen. Verder is het natuurlijk een social event. Iedereen die elkaar ergens van kent kan elkaar hier ontmoeten. En er wordt gebreid en gebreid en natuurlijk gebreid.

Ik was mijn eigen breiwerk vergeten en had alleen het huiswerk voor de workshops bij me. Dan val je wel wat uit de toon kan ik je zeggen. Ook had ik geen kantsjaal mee genomen om mee te pronken, ook daarin waren wij de enigen. Het hele Ravelry spectrum aan sjaals en garens heb ik voorbij zien komen. Heel leuk om de verschillende modellen te herkennen.

Op vrijdag deden wij Rovaniemi mittens van Lene Alve. Dit zijn traditionele wanten uit de poolcirkel-streek in Finland. Omdat het daar een half jaar lang donker is en wit van de sneeuw probeerden de Sami het leven wat meer kleur te geven en breiden ze deze handschoenen met felle kleuren.
De patronen zijn traditioneel zigzag en gebreid op hele dunne naalden (2 mm). Ook de techniek die we leerden is een traditionele techniek. Hierbij maak je voor iedere kleur die je gaat gebruiken een ministrengetje. Al deze strengen rijg je op een lange breinaald en met de hoofdkleur begin je te breien. Omdat de kleuren elkaar nergens kruisen komen ze ook niet in de knoop. Dat wil zeggen... als je het goed doet niet.

Het verspringen van kleur vereist een bepaalde manier van breien en dat hebben we eerst met wat dikker garen geoefend.
En verdomd, het begint erop te lijken.
Daarna zijn we aan de gang gegaan met ons "echte" dunne garen en dat viel n og niet mee. Dun garen dunne pennen en 11 strengen op de langen naald... pfjoew. Ik kwam erachter dat zelfs een naaldje 2,25 mm nog te dik is voor de combinatie garen, patroon en mijn losse breistijl. Lene zei aan het eind van de dag dan ook heel zachtjes en en lief, "maybe you could go down a needle size... uithalen en overnieuw beginnen dus.Aan het eind van deze lange vrijdag was er de preview voor de markt. Geniaal idee. Moeten we op de Handwerkbeurs ook doen. Je koopt een kaartje (deelnemers mogen gratis naar binnen) speciaal voor een 2 uur durende preview voor de markt. En Engelsen blijven Engels: ze gaan keurig in de rij staan.


Je kunt rustig rondkijken en als eerste al het moois eruit pikken. Zo ontstond er een kleine run op de garens van Wollmeise bij de stand van Loop. Ook hier weer iedereen keurig in de rij om af te rekenen. Ging dat op de Handwerkbeurs ook maar zo.......

Ikzelf ontmoette Phil en Amanda van The Natural Dye Studio daar voor het eerst en dat was erg leuk.

Ik ga me klaar maken voor de Weversmarkt in Hoorn morgen (woensdag 20 juli). Deel twee van Knitnation volgt ASAP.

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…