Doorgaan naar hoofdcontent

verwend

Ik ben weer verwend. Gisteren was ik jarig. En dat was gezellig en ook WARM.

Verder nog hele mooie en lieve kadootjes en tekeningen gekregen.

Ik heb van mijn ouders 2 boeken gekregen: Knitted lace of Estonia van Nancy Bush en eentje over zelf verven van garens.
Gisteravond natuurlijk snel begonnen met oefenen van die vermaledijde Nupps. Ik was al een heel eind en toen zag ik pas dat er allemaal lussen aan de Nupps hingen. Er is iets niet goed gegaan met het p7tog denk ik. Dat is ook wel een lastige hoor!!! Ik denk dat ik er maar een haaknaaldje bij pak, dat wil vast beter. Ik ben zo blij met dit boek! prachtige patronen en heel duidelijke uitleg over de technieken.Komende tijd wil ik zelf wat garens gaan verven en daar kan ik het andere boek goed bij gebruiken. Heel duidelijk en eenvoudig wordt je uitgelegd hoe moet verven. Beetje kleurenleer erbij. Helemaal goed dat boek.
Het bruine garen van de foto hierboven heb ik laatst geverfd en ik ben niet ontevreden. Dit garen is ook erg mooi trouwens, zijde en merino in een 2-ply Lace dikte. Het houdt de mooie glans, ook na het verven. Hier ga je meer van horen (Wereldwol-technisch gesproken dan he?)

En verder..........
Taddaaa: Inmiddels 70 squares gehaakt en nu mogen ze aan elkaar. Allemaal in de "goede" volgorde op tafel gelegd en een foto genomen voor het geval dat...

PS. De belangstelling voor de workshop Estlands Kant in het najaar is groot! Dat merkte ik onder andere bij de SNB Fryslan avond afgelopen woensdag. Als je je nu aanmeldt ben je in ieder geval zeker van een plekje, aangezien de capaciteit beperkt is. Wil je ook meedoen en deze Estlandse technieken leren? Stuur dan een email naar info@ wereldwol.nl of schrijf hieronder een reactie met je naam en email.

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…