Doorgaan naar hoofdcontent

tijdvertwittering

Voor iedereen die zich afvraagt: Breit dat mens eigenlijk nog of zit ze haar tijd te vertwitteren en te webshoppen heb ik nieuws:
Ik brei nog. Natuurlijk wel. Alleen niet zo snel. maar wel leuk:

Dit is Alyssum, een driehoekige sjaal uit 1 bolletje Silk Garden Sock. Een ontwerp van Marleen van der Vorst van Dutch Knitting Design. Leuk patroon, mooi garen. Zelfs mij lukte het om het uit 1 bolletje te doen en ik brei echt los. Alleen nog even blocken en klaar.

Verder ben ik bezig aan Que Sera uit Knitty Zomer.

Tja wat zal ik er van zeggen... Het duurt lang want het eerste stuk brei je beide voorpanden en het rugpand aan elkaar (163 st). Bovendien is het een kantpatroon wat ook niet heel snel gaat natuurlijk en tenslotte: in Summer Tweed van Rowan. Dat garen is geen allemansvriend, laten we het daar maar op houden. Het draagt heerlijk weet ik uit ervaring maar het breien vind ik minder.
kortom, ik moet wel even doorzetten.....

O ja, nog even naar aanleiding van het vorige logje: Ik ga geen breiwinkel beginnen in Leeuwarden. Het zou wel leuk zijn, heel leuk zelfs maar dat ga ik voorlopig niet doen. Ik denk meer aan een atelier aan huis voor (brei)workshops met daarbij een magazijn dat op gezette tijden open is. Allemaal nog onder voorbehoud natuurlijk.

Over workshops gesproken: ik ben heel blij dat ik heb kunnen regelen dat The Dutch Knitters Carla en Hilly in het najaar naar Leeuwarden komen voor de workshop Estlands kant!!!. De datum is nog niet bekend maar wie mee wil doen kan zich alvast bij mij opgeven!!!! Hier kun je de inhoud van de workshop bekijken. Dat wordt leuk!!

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…