Doorgaan naar hoofdcontent

Home sweet home

We zijn weer thuis! Het was geweldig. Een van de leukste vakanties van de afgelopen jaren. En dat kwam omdat we dit jaar vooral gedaan hebben waar we echt zin in hadden, namelijk:
niets doen.

De kinderen vermaakten zich hier erg goed met hun vriendjes en vriendinnetjes en wij ook. Ik zat lekker te breien en P. , ja, P. die eeehm... deed ook (n)iets: naar de Tour luisteren/kijken, zwemmen, lezen, muziek luisteren.

Een impressie van de omgeving van Chez Gendron:

Na 2 weken zijn we verkast naar de camping van Rik en Odilia in de Limousin. Zij zijn hier een aantal jaren geleden naar toe gegaan om boer te worden."Het roer om" zeg maar. Ze hebben er ook een kleine camping bij en een mooie gite. Verder zijn er 40 Limousin koeien, 2 varkens:
geiten, kippen, eenden en een kudde van ca 30 Suffolk schapen:

Het was er geweldig! P. Heeft heel veel kunnen bijpraten met schoolvriend Rik, de kinderen mochten meehelpen de dieren voeren en ondertussen ontdekte ik dit:
Een enorme berg wol!!!!

De schapen waren 2 weken daarvoor geschoren en de wol lag daar maar te liggen. Rik en Odilia doen er verder niets mee. De prijs van wol is dusdanig laag dat het de moeite niet is om te verkopen aan een opkoper.
Maar ik had er wel zin in natuurlijk. Ik heb eerst 2 zakken ruwe wol uitgezocht om mee te nemen en daarna alvast een derde zak wol gewassen:

Niet gehinderd door enige kennis over wassen van wol ben ik maar gewoon begonnen met een emmer met water en zout(dat had ik dan wel ergens eens gelezen). De wol was behoorlijk vies en niet alle stukken waren even goed volgens mij. Ik heb geprobeerd de zachtste stukken eruit te vissen. Ben benieuwd of dit een geschikte wol is om te verwerken. Ik heb Rik een muts van zijn eigen wol beloofd dussss.

en nu nog de TIJD vinden om te leren spinnen...........(en een spinnewiel). Iemand een idee?Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…