Doorgaan naar hoofdcontent

Sjaaltje in Malabrigo Sock

Eindelijk kan ik weer iets laten zien dat werkelijk AF is en geblocked en klaar. Blijven er nog zeker 10 lopende projecten liggen en tel daarbij op alle nieuwe projecten die ik elke week opstart en je krijgt een beeld van mijn manier van werken. Chaotisch en impulsief. Inderdaad allemaal waar.
Maar goed, nu ging het over mijn sjaal Tudor Grace in Malabrigo Sock yarn.

Dit is dus een leuk project voor al die mensen die regelmatig in treinen zitten, wachtkamers bevolken en bij zwemles zitten te wachten. Handig om mee te nemen (klein) en het kantpatroon bestaat maar uit 3 toeren dus die onthou je vrij snel. Het is mij gelukt om het patroon te onthouden en dat zegt wat....Het is een kort sjaaltje: ongeveer 1,20 m lang en 25 cm breed.
Ik gebruikte mijn 3,5 mm breinaalden en Malabrigo Sock in de kleur Abril. Ik heb niet de hele streng gebruikt (80 gram ongeveer) want een gedeelte van dit garen had ik al in een ander project zitten wat ik bij nader inzien weer ga uithalen (dat zeg ik, chaotisch en impulsief waar het breien betreft).
Overigens zou Araucania Botany lace ook een heel mooi garen zijn voor deze sjaal.


Het patroon is van Anne Hanson (Knitspot). Sinds ik in juli een workshop bij haar heb gevolgd ben ik "fan" en heb inmiddels ook een aantal patronen van haar hand in de winkel.

P.s Hebben jullie gezien dat Wereldwol een eigen Faceboek pagina heeft gekregen?

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…