Doorgaan naar hoofdcontent

Knit Swirl!


Een tijdje geleden schreef ik al een stukje over het Knit Swirl breiboek. Veel van jullie vroegen mij wanneer het boek bij Wereldwol te koop zou zijn. We moesten even wachten want vanwege grote populariteit was het in herdruk(!). Inmiddels zijn ze er en ik moet zeggen het is een fantastisch boek!

Het principe is eenvoudig. je breit een grote cirkel of ovaal en je mindert steken om in het midden uit te komen. Van daaruit brei je de mouwen. De naad van de mouwen wordt na het blocken gesloten.
Omdat een Swirl jacket geen goede of verkeerde kant heeft brei je een patroon dat van beide kanten mooi is: afwisselend 5 toeren recht breien (tricot steek) en 5 toeren averecht (averechte tricotsteek) breien (als je in het rond breit).

De wol die je voor zo'n project kiest is zeer bepalend voor het eindresultaat. Er staat een heel mooi voorbeeld in met Silk Garden. Door het kleurverloop krijg je een prachtig kleurrijk vest.

Persoonlijk vind ik de fijnere structuren ook erg mooi, een relatief glad garen gecombineerd met een Mohair, bijvoorbeeld Kidsilk Haze.

Mogelijkheden te over.

Kortom: een prachtig boek, interessante constructie die heel veel mogelijkheden geeft.
Alhoewel de Swirl jackets er vrij eenvoudig uitzien vind ik het boek niet zo geschikt voor echt beginnende breisters en als je wat moeite hebt met Engesltalige patronen wordt het ook lastig. Maar voor iedereen die van een uitdaging houdt en niet opziet tegen het breien van 600+ steken per toer is het een geweldig boek. Klik hier voor meer informatie.
Ik ben benieuwd naar alle Swirls die we nog gaan zien.

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…