Doorgaan naar hoofdcontent

boeken boeken boeken

En voordat je er erg in hebt is je vakantie voorbij en erger nog, al bijna weer vergeten.
Gelukkig waren er bij thuiskomst diverse dozen gearriveerd waar ik met smart op heb zitten wachten.

Een heele grote doos vol met nieuwe voorraad Malabrigo lace. Daarin zaten ook een aantal nieuwe kleuren wat het totaal op maar liefst 30 verschillende kleuren brengt!

En in de tweede doos zaten allemaal BOEKEN !

Onder andere 2 boeken over sokken breien:Knit.Sock. Love van Cookie A. is echt een prachtig boek met 19 uitdagende sokkenpatronen. En erg mooie foto's.


En ben je nog niet zo bedreven in het sokkenbreien dan is dit een goed boek: Sock knitting masterclass van Ann Budd. Alle technieken komen aan bod, zowel top down als toe up. Sokken met een kabel, met kant, met diverse kleuren etc etc. En het mooie is dat er een DVD bij zit om alles rustig te bekijken. Echt een aanrader voor iedereen die sokken wil (leren) breien. Met 17 sokpatronen van top ontwerpers.


Ook nieuw zijn 2 boeken met patronen voor Kidsilk Haze. Leuke modellen voor sjaals en accessoires, soms gecombineerd met ander garen of kraaltjes.
Lacy knits en Silky Little Knits


en de boeken over kant breien mogen natuurlijk niet ontbreken:

Knitted lace of Estonia, een toegankelijk boek van Nancy Bush met kantpatronen in diverse moeilijkheidsgradaties.


Wrapped in Lace van Margaret Stove met daarin allerlei kantpatronen geïnspireerd op tradities uit de hele wereld. O.a uit Estland, Shetland en Orenburg.

en tenslotte nog deze twwe boeken: Brave New Knits (waaruit ik de Hydrangea neckwarmer breide)
en Knits Men Want.

In 10 regels wordt je uitgelegd waarop je moet letten als je voor een/je man gaat breien. Grappig beschreven en veel patronen voor stoere truien en vesten.

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…