Doorgaan naar hoofdcontent

Breidag 2011Binnenkort (1 en 2 april) worden er in Nieuwegein de Brei en Haak dagen georganiseerd. Deze twee dagen staan helemaal in het teken van breien en haken.

Er zijn heel veel standhouders met wol en garens die anders alleen via hun webwinkel hun garens verkopen. Een mooie gelegenheid dus om al dat moois eens in het echt te zien en aan te raken (en te kopen natuurlijk). Ik ben er zelf ook met het gehele Wereldwol assortiment. Ik hoop dat alles weer voldoende op voorraad is want de Handwerkbeurs heeft een behoorlijk gat in de wolvoorraad geslagen. Amanda van The Natural Dye Studio zet eind deze week een hele grote doos Precious Lace zijde op de boot hierheen en ook Manos en Malabrigo (sock!) komen hopelijk op tijd.

Er worden tijdens deze twee dagen ook heel veel brei- en haak workshops gegeven. Onder andere door Marleen van der Vorst, The Dutch Knitters, Marjan Hammink, Mirjam Tegels en Nancy Marchant.
Ook zijn er diverse haak workshops: Wat te denken van Beyond de pannenlap, beginnerscursus haken, Amigurumi
Wereldwol is de trotse sponsor van de de workshops kantbreien door Monique B. van Kantwerk. De animo is groot want sommige workshops zitten al vol! Wil je nog meedoen? Wees er dan snel bij! Bovendien gaat een gedeelte van de workshopgelden naar Pink Ribbon.

En wat is er nog meer te doen? Monique B. heeft haar eigen tentoonstelling. Hier kun je alle kantsjaals die zij voor Kantwerk gebreid heeft in het echt bekijken. Er is een patronendokter, een ruilhoekje waar je je bolletjes wol die het toch net niet zijn kunt ruilen en er is een Stitch n Bitch informatiepunt.
Verder kun je natuurlijk lekker gaan zitten breien en kletsen met lotgenoten.

Als laatste nieuwtje kan ik alvast verklappen dat Wereldwol op deze beurs een nieuw produkt voor de Nederlandse markt gaat introduceren. Wat dat is hou ik nog even geheim! Kom zelf maar kijken op 1 en 2 april!!

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…