Doorgaan naar hoofdcontent

haak-a-long


De laatste tijd vind ik haken steeds leuker. Het voelt een beetje alsof ik er "sorry" bij moet zeggen maar dat slaat natuurlijk nergens op (toch?).

Ik ben vooral dol op kleurig haakwerk zoals dat van Attic24. Momenteel ben ik druk aan bezig met een baby dekentje(ca 80 vierkantjes, oef!).
Ik houd ook van de haaksels van Amanda van The Natural Dye Studio. Deze laatste heeft er een "personal crusade" van gemaakt om haken weer sexy te maken. En dat doet zij op haar geheel eigen wijze natuurlijk. En ik moet zeggen, dat lukt heeel aardig. Het haakpakket voor de LULA-sjaal was op vrijdag al uitverkocht in Zwolle. Ik ben dus niet de enige die van de kleurtjes houdt!

Nieuw in de Wereldwol-shop is dit haakpatroon van Amanda in Angel sock (of voor ieder ander 4ply garen dat je leuk vindt).
CASSIA
Cassia is een Moebius sjaal. Dat houdt in dat de uiteinden van de sjaal "gedraaid" aan elkaar gezet worden. Cassia is echt niet moeilijk om te haken en een lekker snel project (en daar hou ik van).
Beide haakpatronen zijn los te koop en als onderdeel van een haakpakket (patroon+ wol)

En als je bijvoorbeeld een pakketje miniskeins (5 ministrengetjes sokkenwol) hebt gekocht en nog niet weet wat er van wilt maken (haken) heb ik hier een tip:
De English Country Garden CAL(Crochet A Long)- group op Ravelry. Amanda stelt iedere maand een gratis haakpatroon van een bloem beschikbaar, geinspireerd op de English Country Garden.
Dit is Jonquil


En voor de andere bloemen moet je zelf gaan kijken (nog een goede reden om lid van Ravelry te worden als je dat nog niet gedaan had).

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…