Doorgaan naar hoofdcontent

Zet 'm op!

Afgelopen maandag heb ik bij het Ryahuis in Zuidlaren de cursus/workshop "Zet 'm op!" van The Dutch Knitters gevolgd. En dat was leuk!! Zij was er ook trouwens.
Van tevoren werden we al gewaarschuwd door Hilly en Carla: dit is geen workshop waarbij je vanavond met een mooi werkstukje naar huis gaat. Een tasje met allemaal kleine frummeltjes is het resultaat:

We hebben heeel veel verschillende opzetten geoefend. Nooit geweten dat er zo veel verschillende zijn met ieder een eigen toepassing. Lusjes, Continental, Estlands, Duits, Russisch, Provisional en een ICord opzet gebreid! Dat laatste schijnt Idiot Cord te betekenen, iedere idiot kan het en dat bleek waar te zijn.
Vooral de rondgebreide opzet is een hele professionele opzet voor oa. boorden. Die ga ik zeker nog vaak gebruiken:
Ook afkanten hebben we op tientallen manieren geoefend. Zelfs de befaamde Kitchener Stitch die me voordien deed huiveren blijkt wel mee te vallen (wel even je kop d'r bij houden).
En nu is het zaak om al die opzetten te blijven oefenen want het is soms wel een gegoochel met duim onder, draad voor/boven, door de lus, averecht insteken en laten staan, recht insteken en die mag eraf etc etc.
Kortom: een super leerzame en heel gezellige dag!
En nu heb ik het idee op gevat om The Dutch Knitters in Leeuwarden uit te nodigen voor het geven van een workshop.
Lijkt je dat ook leuk? Stuur me dan een mailtje (info at wereldwol punt nl) of zet een reactie hier op het blog.

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…