Doorgaan naar hoofdcontent

Winters setje

Omdat de kleinste Smurf ziek is/was kwam er de laatste dagen niet veel van werken. Maar gebreid heb ik des te meer.
Trots presenteer ik Lisa's muts genaamd Shroom


en de bijpassende sjaal zonder naam:
Beide in Abuelita's Mysterious Blend Bulky in de kleur Herfstregen.

Dit is een van mijn allersnelste projecten ooit. De muts ging op pennen 6 en 9 mm razendsnel en de sjaal op pen 8 ook.
Dit is ook de eerste keer dat ik met Abuelita's Mysterious Blend Bulky werk en ik moet zeggen: het is een feest, echt waar. Super zacht en glad,mooie kleuren en met een hele mooie glans.
In totaal heb ik 3 strengen van 100 gram gebruikt voor de muts (bijna 1 streng) en de sjaal (2 en een beetje). Voor een sjaal voor een volwassene zou ik zeker 3 strengen gebruiken overigens.

Het patroon van de muts komt van Knitty winter09 en de sjaal is een zeer eenvoudig patroon met als prettige bijkomstigheid dat de voorkant precies hetzelfde is als de achterkant. Daar hou ik van.Het stekenpatroon van de sjaal komt uit een boek van Barbara Walker en gaat in het Nederlands als volgt:
(ik dacht eerst dat dit patentsteek was maar die schijnt toch anders te gaan)

Zet 25 steken op met pen 8 mm en Mysterious Blend Bulky (voor een ander garen kun je dikkere of dunnere pennen gebruiken, dat komt niet zo precies natuurlijk).

Pen 1: haal de 1e steek averecht af, 3R *draad naar voren halen, 1 averecht afhalen, draad nr achter, 3R* herhaal van* t/m*eindig met 1R.
Pen 2: haal de 1e steek averecht af, 1R* draad naar voren halen,1 averecht afhalen, draad naar achter, 3R* herhaal van * t/m * Eindig met draad naar voren, 1 averecht afhalen, draad nr achter, 2R.

Het duurt 4 pennen en dan heb je het patroon te pakken. Enzoverder totdat je denkt dat de sjaal lang genoeg is of je wol op is (wat eerst komt).

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…