Doorgaan naar hoofdcontent

niet-brei voornemensZometeen een lijstje niet-breivoornemens voor het nieuwe jaar maar eerst toch even terugkijken op 2009.
Eigenlijk was 2009 een Top jaar.
Het jaar waarin ik besluiten heb genomen, knopen doorgehakt en helemaal zelf een webwinkel ben begonnen. Het beste besluit van 2009 dus. Vlak voor mijn verjaardag in Juni wist ik het. Op mijn verjaardag nog zitten brainstormen met vrichtje Herma die meteen de volgende dag enthousiast aan de slag ging met logo en huisstijl (jij kunt haar ook inhuren !!) van Wereldwol. Zonder haar was het nooit zo mooi geworden! dank dank dank.

Dank ook aan alle klanten en belangstellenden van het eerste uur! Tot volgend jaar en tot ziens op de beurs(zen).

Dit jaar werden mijn kinderen alweer groter en dan bedoel ik ook echt groter! De een naar school en de ander alweer naar groep 4! Time Flies when you're having fun.
En dit jaar heb ik zomaar 10 kilometer achter elkaar hard gelopen. Nooit gedacht dat ik het kon/zou kunnen volhouden.

En dan nu de niet-breivoornemens. Nu ik het opschrijf kun je dit op 2 manieren lezen: projecten die ik niet wil breien en voornemens die niets met breien te maken hebben. Hmm. Ik had het laatste voor ogen maar de niet-breiprojecten vind ik ook wel leuk.


Niet-brei voornemens:
Weer harder gaan hardlopen!
Doel: 10 km in 55 minuten bij de Marikenloop in mei.
meer boeken lezen (er liggen er nog 3 te wachten op mij)
meer geduld hebben met mijn kinderen
meer geduld hebben met mijzelf
5 kg afvallen (wie niet?)
Frans leren
Twitteren
regelmatiger bloggen
geduld hebben

en in het nieuwe jaar zal ik niet breien:
Sokken. Het breien van sokken vind ik eigenlijk best leuk. Maar het resultaat is zo onvoorspelbaar! Ik heb nu 3 paar sokken gebreid en bij ieder paar is de ene sok veel groter dan de andere of is de boord te los of sluit de hiel niet goed. Ik heb nooit gedacht dat het eenvoudig zou zijn hoor, sokken breien, dus zal het met nog meer oefenen beter gaan maar ik houd ervan als een project goed is. Aan mijn sokken mankeert altijd iets en dat ergert me enorm.

Dit was het laatste blog dit jaar!
Veel plezier vanavond iedereen en goed kijken naar het publiek van JanJaap van der Wal. Misschien zie je me nog zitten! (Tweede rij heeel hard lachend want ja, je zou wel eens op tv kunnen komen).


Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…