Doorgaan naar hoofdcontent

mijn projecten

Nog niet zo lang geleden "ontdekte " ik door internet dat er toch nog meer mensen zijn die van breien houden (en die jonger zijn dan zestig). Tot dan toe kon ik mijn hobby "delen" met slechts een vriendin. Zij is ook degene die me er toe aanzette om weer te gaan breien na een pauze van heel wat jaren.

Met de ontdekking van breien en breiblogs op internet ging er een wereld voor me open. Garens en patronen volop maar vooral ook inspirerende verhalen en foto's van andere breisters. Omdat ik zelf veel inspiratie haal uit de breiblogs van anderen(onder andere van haar en van haar) ben ik er zelf ook een begonnen. Zo kunnen anderen hopelijk geinspireerd raken door mijn werkjes.
Tja en dan nu het moment van de waarheid: waar ben ik dan helemaal mee bezig?
Op het moment brei ik hard aan een zomer-trui voor onze jongste dochter van bijna 3jaar.


Het patroon komt uit een heel mooi boek van Zoe Mellor; Adorable Knits For Tiny Tots in Rowan handknit cotton DK, in Roze(natuurlijk). Nog een mouw en dan ben ik klaar.
Uit datzelfde boek een ander vestje:Dit vest was eigenlijk bedoeld voor onze oudste dochter (nu 6 jaar). Maar goed, ik brei niet heel snel en er kwamen wat dingen tussen (een bevalling o.a.) enzovoorts enzovoorts. Nu is het dus een vest voor de jongste. Nu alleen nog in elkaar zetten......
en tenslotte nog een tas voor mijn zusje:


Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk:
en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste)
Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel.
Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed.
Het originele patroon van de poef is van Pickles. Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is.
Dit is heel in het…

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!!
En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft.
Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen.

Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt.

Er is over die angst heen te komen:

Kies een eenvoudig eerste project
Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal.

Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project .

Ishbel kun je he…

cowl of sjaal breien?

Het is er het weer voor: een warme sjaal of cowl (of kol, whatever). In mijn zoektocht naar mooie breipatronen voor een winterse cowl of sjaal in wat dikker garen kwam ik diverse leuke tegen.


LinksbovenHoney Cowl by MadelineTosh,
rechtsboven en linksonder Cupido cowl by Hiroku Fukatsu,

rechtsonder Frosting By Thayer Preece.

Voor meerkleurig garen is het soms moeilijk om een leuk patroon te vinden. De kans op een vlekkerig resultaat of pooling is altijd aanwezig. Een steek die wat meer structuur heeft is dan wel mooi. Een goed voorbeeld daarvind vind ik nog altijd de My So called scarf.
Foto's en patroon van Allison Isaacs ImagiKnit
Al zoekende naar het patroon kon ik het niet zo gemakkelijk vinden op de website van Imagiknit. Ik heb daarom de Nederlandse vertaling van Angelique hieronder gekopieerd. Door Angelique vertaald als: mijn zeg maar sjaal.

Deze sjaal brei je als volgt:
Materiaal:
Naalden 8 mm
2 strengen Manos del Uruguay Wool (123 meter) hier in kleur 113 Wildflowers
Stopnaal…