traditionele Shetlandse hap sjaal

by - donderdag, januari 22, 2015

Nadat ik uit Shetland terug kwam van Woolweek 2014 was ik  goed voorzien van Shetlandse wol. In vele kleuren. Gek he? Het is vrij moeilijk om je in te houden als je daar bent, geloof me.
Ik had al een paar kleurcombinaties uitgezocht voor mutsen, en voor wanten, voor sjaals en voor vanalles wat je zoal breien wilt. In de toekomst. ooit. Je hebt  nooit genoeg aan een paar kleurtjes natuurlijk.

Gudrun Johnston zette me tijdens Woolweek op het spoor van de traditionele Hap shawl. De kaartjes voor haar workshop hap shawl breien waren direct uitverkocht (natuurlijk). Anderen hadden meer geluk. ;). Maar ook zonder workshop zou mij dit wel lukken.


Ik kocht het patroon, ik had het garen (2Ply Jumper Weight van Jamieson and Smith) en ik ging los.
Het patroon is niet moeilijk en bovendien alleen in ribbelsteek (No purling ! ). Toch maakte ik aan de lopende band fouten in het kantpatroon old shale (ook wel feather and fan geheten). Geen idee waarom want zo moeilijk is het niet maar wel saai eerlijk gezegd.

Ik heb voor het eerst een kantrand aangebreid op de traditionele Shetlandse manier. En dat was ook prima te doen.  Je breit dan telkens een steek van de rand samen met een steek van de sjaal en zo ga je steek voor steek de sjaal rond.
Kortom: dit patroon kan ik iedereen aanraden. Als je trouwens het patroon voor Half Hansel Hap koopt krijg je ook het patroon voor de grote Hap sjaal/babydeken erbij. Ook mooi.

Het Shetlandse garen is me ook goed bevallen. Misschien voelt het wat hard in de hand tijdens het breien. Maar na het wassen wordt het echt zachter en wat dichter van structuur. Dat was me al opgevallen bij de Sheep Heid muts die ik hiervoor breide. Daar zal ik ook nog eens een blogje over schrijven.

You May Also Like

1 reacties

  1. Wat mooi! En wat zal hij lekker zacht en warm zijn. Daar kom je de winter wel mee door!

    BeantwoordenVerwijderen

instagram