Nieuw boek: the Haapsalu scarf

by - vrijdag, december 02, 2011Deze week kreeg ik weer een juweeltje binnen uit Estland. Het boek The Haapsalu Scarf, Square and Triangular lace Scarves from Estonia.
Voor de Estland kenners onder ons: dit is het vervolg op het eerste boek: the Haapsalu shawl.
En wauw, wat is dit ook weer een prachtig boek geworden. Waar het eerste boek zich richtte op de rechthoekige Estlandse kantsjaals gaat dit laatste boek helemaal over vierkante en driehoekige sjaals.
De patronen in het laatste boek zijn ook allemaal nieuw. Het boek is tweetalig, zowel in het Ests als in het Engels. Het is even wennen aan deze tweetaligheid.

Als altijd staan er prachtige foto's in, wordt de techniek en geschiedenis besproken en krijg je rekensommen om het aantal steken voor de kantrand uit te rekenen.

Er staan in totaal 73 patronen in voor sjaals en 25 verschillende kantranden in het boek. De herkomst van de patronen is divers. Enkele zijn afkomstig van historische sjaals (museumstukken) en andere zijn ontworpen door leden van de UKU Crafts council, een cooperatie van breisters van Estlands kant, en door de Master knitters van Estland.
In dit boek vind je geen uitgebreide werkbeschrijvingen en je moet kunnen breien vanaf een telpatroon. Het is daardoor minder geschikt voor de beginnende kantbreister.

Maar voor iedereen die aangestoken is door het Estlands kant brei virus (en dat zijn er vele) is dit boek een Must Have.
Je vindt het hier in de wereldwol-winkel.

You May Also Like

2 reacties

 1. Wat mooi! Dat doet me eraan denken dat ik er nog één af moet maken uit het vorige boek, een triangular scarf van fuchsia malabrigo...
  Groetjes
  José

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah! Informatie waar je wat aan hebt! Ik twijfelde of het wel wat was. Maar het ziet er geweldig uit!
  Echt een aanvulling op het eerste boek. Dat was al zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen

instagram