Workshop Estlands kant

by - maandag, november 15, 2010

Afgelopen zaterdag was het dan zo ver: Carla en Hilly, a.k.a. The Dutch Knitters kwamen in Leeuwarden een workshop geven. En volgens mij was dat de primeur voor Friesland.
Op het programma stond Estlands kant breien op traditionele wijze. Op een prachtige lokatie hebben we met z'n twaalven een hele dag "hard core" zitten breien en hebben we ontzettend veel geleerd. En gelachen natuurlijk.

Carla legt het verschil uit tussen traditionele en niet-traditionele technieken. Bovendien worden we al tijdens de inleiding gewaarschuwd: het venijn zit 'm in de staart. Namelijk het aannaaien van de kantrand op dat ene tijdstip dat je al wat murw begint te raken.

We beginnen met wat verschillende nupps te oefenen en o wat is dat garen dun en wat zijn die kleine pennen toch onhandig! En verdorie: weer een lus gemist. Overnieuw en anders een nupp met 5 lussen maken. Of een borrel nemen. Dat helpt ook voor de ontspanning.


Na de lunch is de kantrand aan de beurt. Dit is nog best even doorbreien !

Vervolgens moet die rand natuurlijk aan het middenstuk gezet worden. En dat dat niet een op een gaat hadden de meeste van ons wel bedacht maar dat er een spreadsheet aan te pas moet komen, nee. Dat hadden we niet kunnen bedenken. Naar verluid zijn de Estlanders zelf een stuk minder nauwkeurig.....En wat heb je dan na zo'n hele dag kantbreien gemaakt? Iets waar je mee thuis kunt komen?
Ja hoor kijk maar:


Al met al was het een hele leuke dag met een enthousiaste en gezellige club mensen die uiteindelijk toch wel een beetje moe de deur uit gingen. Ik heb echt veel leuke nieuwe dingen geleerd.

Wat mij betreft mogen The Dutch Knitters wel vaker naar Friesland komen !

You May Also Like

8 reacties

 1. Leuke baard, zegt manlief... Kan zo Sinterklaas spelen. haha... Maar goed, mag ik het boek bij je bestellen? Ik ben om!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat geweldig dat het zo'n leuke en leerzame dag was. En ik ben blij dat er zoveel deelnemers waren. Goed voor nog eens een dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie lokatie zeg! Zo'n zolder.
  Ik kan niet geloven dat het al weer zo lang geleden is, dat ik zelf de cursus heb gehad (half jaar, maar toch..hihi).
  Na deze cursus is de beer los; je kan alle kanten op!

  (ik zie allemaal bekende gezichten!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het klinkt wel erg ingewikkeld, zeker als je ook nog met zulke kleine breinaalden breit, maar leuk dat je juist door zo'n gezellige workshop het leert.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat ziet er prachtig mooi uit en heel erg apart.

  Groetjes ilonka

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er erg gezellig uit, heerlijk zo te breien met een stel vrouwen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het was inderdaad een heel gezellige en leerzame dag.
  Het duurt bij mij nog wel even voor ik echt de slag te pakken heb, denk ik.
  Maar heb genoten van de dag-was heel gezellig en wat een leuke foto"s!

  BeantwoordenVerwijderen

instagram