Verwisselbare rondbreinaalden kopen?

by - dinsdag, september 27, 2016

Verwisselbare rondbreinaalden set kopen

Ik krijg heel veel vragen over de verwisselbare breinaalden sets. Er zijn inmiddels meerder merken die deze sets maken en dan is het best lastig om te kiezen.
In dit artikel heb ik een aantal punten op rijtje gezet waar je op zou kunnen letten. en ook de voor en nadelen van de verschillende set komen aan bod.
Bij Wereldwol vind je rondbreinaalden sets van Addi, Chiaogoo en HiyaHiya

1 Naaldpunten

scherp of standaard

Naast de "gewone" standaard rondbreinaalden zijn er de laatste jaren ook lace breinaalden op de markt gekomen Deze zijn in eerste instantie speciaal voor kantbreien ontwikkeld. De standaard breinaalden waren voor veel breisters niet scherp genoeg om de moeilijke steken (3 recht samen breien bv) te breien.
Natuurlijk worden de lace breinaalden inmiddels ook gebruikt voor allerlei ander breiwerk. Ook voor sokken breien zijn ze heel geschikt. Als je een verwisselbare breinaalden set gaat kopen moet je je afvragen of je liever met een scherpe of standaard punt breit.
Alleen de Addi basis set heeft standaard naaldpunten. De Chiaogoo Red Lace sets zijn scherp en de HiyaHiya SHARP sets zijn (denk ik) nog iets scherper.

welk materiaal

Al onze sets hebben naaldpunten van metaal. Metaal is lichtgewicht en breekt of buigt niet snel. Metaal is gladder dan hout en bamboe maar voelt vaak iets kouder aan.
Addi heeft vernikkelde naalden, dit geeft een glad oppervlak waar de steken als vanzelf overheen glijden. Als je snel breit is dat een groot voordeel. Voor sommige werkstukken of materiaal kan dit te glad zijn: je hebt het gevoel dat de steken van de naalden af glibberen.
Chiaogoo en HiyaHiya maken breinaalden van geborsteld RVS. Voor mensen met een nikkelallergie is dit een uitkomst alhoewel 100% garantie op allergievrij breien niet gegeven kan worden. Het oppervlak van deze naalden is ook glad maar niet glibberig. Je breit nog steeds snel maar hebt misschien iets meer controle.
Het lijken details maar als je veel breit kan het net het verschil maken voor jou.

Hou je van breien met bamboe? ook van dit materiaal zijn er sets te koop. Deze hebben we niet in voorraad maar kunnen besteld worden.

welke lengte


  • Standaard lengte: de standaard lengte voor naaldpunten is 12-13 cm. De vaste rondbreinaalden hebben ook deze lengte.
  • Korte naaldpunten 10-11 cm: Voor sommige projecten zoals mutsen, mouwen, boorden en alle andere werkstukken waarbij je in kleine rondes breit kan een kortere naald handig zijn. Vaste rondbreinaalden van 20, 30 en 40 cm hebben ook kortere punten. Sommige mensen vinden kortere naalden prettiger in de hand liggen.

2 Kabels

materiaal

Kabels van rondbreinaalden zijn vaak gemaakt van kunststof (Addi en HiyaHiya). Het voordeel van kunststof is dat de kabels flexibel zijn. Er zijn hierin ook verschillen tussen de merken: de Addi kabels zijn iets stugger dan die van HiyaHiya.
Voordeel van nylon: flexibel en buigzaam, Nadeel: kabels kunnen knikken en soms krullen ze tijden het breien.
De meest stevige kabels zijn van Chiaogoo. Deze worden gemaakt van zogeheten “non-memory” staal en zijn gecoat met rood nylon. Deze draden zijn stug en buigen weer terug zonder een knik achter te laten.
Voordeel: knikken en krullen niet. Nadeel: niet zo flexibel en dus minder geschikt voor bv magic loop.

koppelstukje

Kabels worden door middel van een koppelstukje op de naalden bevestigd. Bij Addi is dat met een bajonet sluiting: indrukken en draaien. Addi heeft hetzelfde koppelstuk voor alle maten breinaalden. Hierdoor is de overgang van dikke naalden naar de kabel wel wat groot wat tijdens het breien weleens lastig is.
Chiaogoo en HiyaHiya hebben een schroefsluiting: je schroeft de kabels op de naalden. Je geeft de Chiaogoo naalden een extra slag met het bijgeleverde pennetje en de HiyaHiya naalden hou je vast met de rubberen grips voor extra grip.

extra’s:

Hiya Hiya kabels hebben een “swivel”mechanisme. Dit houdt in dat de kabel kan draaien ten opzichte van de naald. Er zit een kogelmechaniek in de kabel waardoor deze draait. Voordeel is dat de kabel niet kan omkrullen terwijl je breit.

Chiaogoo heeft Spin kabels met hetzelfde“swivel" mechanisme om je set mee uit te breiden. Deze kabels zitten niet standaard in de sets.
Chiaogoo naalden hebben een gaatje in het koppelstukje waardoor je een extra draad mee kunt laten lopen als “life line”. De Addi SOS kabels werken ook volgens dat principe.

Chiaogoo en HiyaHiya hebben twee maten koppelstukken: small en large. Small koppelstukken passen op naaldpunten tot en met 5 mm. Large koppelstukken passen op naalden vanaf 5,5 mm.
Beide hebben gladde overgangen en als je ze goed aandraait gaan de naalden niet los tijdens het breien.

3 Uitbreidingsmogelijkheden

Voor alle sets zijn en losse naalden en kabels te koop. De losse naalden van Addi beginnen bij 3,5 mm. Addi kent alleen hele en halve maten en 3.75 mm.

De losse naalden van  HiyaHiya en Chiaogoo beginnen bij 2,75 mm hebben ook enkele kwart maten: 2.75 mm, 3.25, 3.75 mm. HiyaHiya biedt de mogelijkheid om de punten te verlengen met een verlengstukje. Zo kun je met langere naalden breien of je naaldpunten gebruiken als rechte breipennen. De Ultimate Set van HiyaHiya biedt deze uitbreiding.

Zowel HiyaHiya als ChiaoGoo hebben een set met extra dunne breinaalden op de markt gebracht.
Dit zijn sets voor mensen die graag met dunne breinaalden breien: miniatatuurbreien bijvoorbeeld.
En ook voor sokkenbreisters zijn dit hele mooie setjes omdat de gewone sets pas bij 2,75 mm beginnen en dit vaak te dik is voor sokken.

ChiaoGoo mini set:
5 paar naaldpunten Mini (13 cm lang) 1,5-1,75-2,0-2,25-2,5 mm
3kabels mini 35-55-75 cm lang (om een totale lengte van 60-80-100 te maken)
mini tool kit en andere accessoires.
HiyaHiya Sock set:
3 naaldpunten 13 cm 2,0-2,25-2,5 mm
2 naaldpunten 9 cm 2.75-3.0 mm
vier mini kabels: 2x 60-1x80-1x100 cm
diverse accessoires

Niet alle onderdelen zijn in voorraad bij Wereldwol maar kunnen besteld worden.

4 Conclusie

En dan komt het erop aan: wat vind je zelf prettig? Met welke maat brei je het meest? Heb je wel een complete set nodig of kom je met een kleine set ook een heel eind?
De Addi basis set is een fantastische "all round set": veel kwalitatief goede breinaalden voor relatief weinig geld.
De Chiaogoo en Hiya Hiya sets zijn duurder maar er zijn veel meer mogelijkheden om je set uit te breien.

Ben je er nog niet uit? Soms is het gewoon een kwestie van proberen. je kunt beginnen met een losse naaldpunt en een losse kabel. bevalt het dan kun je altijd nog de set aanschaffen.
Ook kun je natuurlijk zelf een set samenstellen uit alle losse naaldpunten en kabels.

En je mag me altijd bellen of mailen voor advies!

You May Also Like

0 reacties

instagram