Doorgaan naar hoofdcontent

short rows deel 2

Noem mij perfectionistisch maar ik hou er van als alles klopt. Evenveel steken rechts en links, patroonherhalingen die precies uitkomen (yes!). Truien die aansluiten en niet lubberen, mouwen die lang genoeg zijn, naden die mooi gesloten zijn en mouwinzetten waar je niet oneindig veel steken moet "smokkelen" om het passend te krijgen, van dat soort dingen.
Waarschijnlijk is het een zaak van ervaring want tegenwoordig lukt het me steeds beter om mooie naden te krijgen etc. Toch kan het altijd beter en vooral de trapsgewijze afkanting van schouders is mij een doorn in het oog.
Ik was dus ook super blij toen ik bij de gratis Short Row class van Carol Feller (waar ik laatst over blogde) zag dat schoudernaden en mouwinzetten op het programma stonden.
Aan de slag. Braaf heb ik het hele programma gevolgd met proeflapje en al:

't Is een soort knielap geworden. Bij de poef heb ik hier ook al gebruik van gemaakt. Vier verschillende short row methoden heb ik geoefend.
En verder:


Een piepklein voorpand, een achterpand en een ingezette mouw.

De schouders zijn mooi schuin aflopende gebreid met behulp van Short rows. Geen trappetjes meer voor mijn truien. Vervolgens laat je de steken van voor en achterpand op de naalden staan en bind je ze tegelijk af (three needle bind off). Voor sommige mensen misschien de gewoonste zaak van de wereld maar voor mij echt een eye-opener.

En nu het mooiste: de ingezette mouw.
Je neemt steken op vanaf het armsgat, tot bovenop de schouder en langs het achterpand weer omlaag. Vervolgens brei je over het middelste 1/3 deel van de steken short rows totdat je bij de laatste steek in het armsgat bent gekomen. Je kunt de omslagen(wraps) die je maakt bij de keerpunten opnemen en samenbreien met de steek. Dan krijg je vrijwel onzichtbare short rows. In dit voorbeeld zijn de wraps niet opgenomen en bijven ze zichtbaar als design element.

Doordat je van bovenaf (de schouder) naar beneden breit heb je altijd een passende mouwkop. Je zit dan dus niet met een mouw die je moet inzetten en innaaien waarbij je er te laat achter komt dat het voorpand veel meer rijen heeft dan de voorkant van de mouw en dat het dus niet past zonder te "smokkelen".

Het is even rekenen hoeveel steken je precies op moet nemen want je wilt je mouw niet te krap of te ruim hebben. Ook het aantal short rows dat je breien moet is even puzzelen, met dikker garen en minder steken zul je meer short rows moeten breien en met dunner garen waarschijnlijk iets minder.
Omdat je Top-Down breit kun je overigens snel kijken of je op de goed weg bent want je kunt je trui/vest even passen.

En aan de binnenkant ziet dat er zo uit.


Ik heb er veel van geleerd en vond het een erg nuttige techniek die ik vaker ga gebruiken.
Nogmaals: hier vind je de gratis workshop.

Reacties

  1. Het klinkt nog een beetje als abracadabra voor mij, maar het ziet er wel goed uit! Ik heb de link opgeslagen, thanks.

    Ga je nu voor jezelf iets groots breien met deze techniek??

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk: en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste) Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel. Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed. Het originele patroon van de poef is van Pickles . Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is. Dit is

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!! En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft. Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen. Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt. Er is over die angst heen te komen: Kies een eenvoudig eerste project Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal. Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project . Ishbe

Breien: het lezen van telschema's (charts)

Dit artikel is ook te lezen op het Wereldwol-blog. Het lezen van Engelstalige patronen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het leren van de Engelse breitermen kost even tijd en ook de manier van opschrijven van de instructies is soms wat anders dan in Nederlandstalige patronen. Toch loont het om Engelse breipatronen te leren lezen en te begrijpen, al was het alleen maar vanwege de hoeveelheid aan Engelstalige patronen die er beschikbaar zijn.  Hier  kun je een overzicht vinden van Engelse breitermen, afkortingen en de Nederlandse vertaling ervan. Charts In veel patronen vind je naast de uitgeschreven instructies ook telschema's (charts). Deze charts zijn bedoeld als hulpmiddel bij het breien. Op schematische wijze wordt het patroon weergegeven.  Er zijn ook patronen die alleen charts geven en geen uitgeschreven "rij-tot-rij instructie". Uit gesprekken met klanten is mij gebleken dat niet iedereen thuis is in het lezen van charts. In dit artikel probeer ik ui