short rows deel 2

by - maandag, juli 09, 2012

Noem mij perfectionistisch maar ik hou er van als alles klopt. Evenveel steken rechts en links, patroonherhalingen die precies uitkomen (yes!). Truien die aansluiten en niet lubberen, mouwen die lang genoeg zijn, naden die mooi gesloten zijn en mouwinzetten waar je niet oneindig veel steken moet "smokkelen" om het passend te krijgen, van dat soort dingen.
Waarschijnlijk is het een zaak van ervaring want tegenwoordig lukt het me steeds beter om mooie naden te krijgen etc. Toch kan het altijd beter en vooral de trapsgewijze afkanting van schouders is mij een doorn in het oog.
Ik was dus ook super blij toen ik bij de gratis Short Row class van Carol Feller (waar ik laatst over blogde) zag dat schoudernaden en mouwinzetten op het programma stonden.
Aan de slag. Braaf heb ik het hele programma gevolgd met proeflapje en al:


't Is een soort knielap geworden. Bij de poef heb ik hier ook al gebruik van gemaakt. Vier verschillende short row methoden heb ik geoefend.
En verder:


Een piepklein voorpand, een achterpand en een ingezette mouw.

De schouders zijn mooi schuin aflopende gebreid met behulp van Short rows. Geen trappetjes meer voor mijn truien. Vervolgens laat je de steken van voor en achterpand op de naalden staan en bind je ze tegelijk af (three needle bind off). Voor sommige mensen misschien de gewoonste zaak van de wereld maar voor mij echt een eye-opener.

En nu het mooiste: de ingezette mouw.
Je neemt steken op vanaf het armsgat, tot bovenop de schouder en langs het achterpand weer omlaag. Vervolgens brei je over het middelste 1/3 deel van de steken short rows totdat je bij de laatste steek in het armsgat bent gekomen. Je kunt de omslagen(wraps) die je maakt bij de keerpunten opnemen en samenbreien met de steek. Dan krijg je vrijwel onzichtbare short rows. In dit voorbeeld zijn de wraps niet opgenomen en bijven ze zichtbaar als design element.

Doordat je van bovenaf (de schouder) naar beneden breit heb je altijd een passende mouwkop. Je zit dan dus niet met een mouw die je moet inzetten en innaaien waarbij je er te laat achter komt dat het voorpand veel meer rijen heeft dan de voorkant van de mouw en dat het dus niet past zonder te "smokkelen".

Het is even rekenen hoeveel steken je precies op moet nemen want je wilt je mouw niet te krap of te ruim hebben. Ook het aantal short rows dat je breien moet is even puzzelen, met dikker garen en minder steken zul je meer short rows moeten breien en met dunner garen waarschijnlijk iets minder.
Omdat je Top-Down breit kun je overigens snel kijken of je op de goed weg bent want je kunt je trui/vest even passen.

En aan de binnenkant ziet dat er zo uit.


Ik heb er veel van geleerd en vond het een erg nuttige techniek die ik vaker ga gebruiken.
Nogmaals: hier vind je de gratis workshop.

You May Also Like

1 reacties

  1. Het klinkt nog een beetje als abracadabra voor mij, maar het ziet er wel goed uit! Ik heb de link opgeslagen, thanks.

    Ga je nu voor jezelf iets groots breien met deze techniek??

    BeantwoordenVerwijderen

instagram