Knit Nation part 1

by - maandag, juli 18, 2011

Vrijdag

Afgelopen weekend werd Knitnation gehouden in hartje London. Dit evenement stond hoog op mijn verlanglijstje en ik was dus ook erg blij dat ik er heen kon (samen met Marike).


De workshops staan centraal tijdens Knitnation maar ook de markt kan op veel belangstelling rekenen. Verder is het natuurlijk een social event. Iedereen die elkaar ergens van kent kan elkaar hier ontmoeten. En er wordt gebreid en gebreid en natuurlijk gebreid.

Ik was mijn eigen breiwerk vergeten en had alleen het huiswerk voor de workshops bij me. Dan val je wel wat uit de toon kan ik je zeggen. Ook had ik geen kantsjaal mee genomen om mee te pronken, ook daarin waren wij de enigen. Het hele Ravelry spectrum aan sjaals en garens heb ik voorbij zien komen. Heel leuk om de verschillende modellen te herkennen.

Op vrijdag deden wij Rovaniemi mittens van Lene Alve. Dit zijn traditionele wanten uit de poolcirkel-streek in Finland. Omdat het daar een half jaar lang donker is en wit van de sneeuw probeerden de Sami het leven wat meer kleur te geven en breiden ze deze handschoenen met felle kleuren.
De patronen zijn traditioneel zigzag en gebreid op hele dunne naalden (2 mm). Ook de techniek die we leerden is een traditionele techniek. Hierbij maak je voor iedere kleur die je gaat gebruiken een ministrengetje. Al deze strengen rijg je op een lange breinaald en met de hoofdkleur begin je te breien. Omdat de kleuren elkaar nergens kruisen komen ze ook niet in de knoop. Dat wil zeggen... als je het goed doet niet.

Het verspringen van kleur vereist een bepaalde manier van breien en dat hebben we eerst met wat dikker garen geoefend.
En verdomd, het begint erop te lijken.
Daarna zijn we aan de gang gegaan met ons "echte" dunne garen en dat viel n og niet mee. Dun garen dunne pennen en 11 strengen op de langen naald... pfjoew. Ik kwam erachter dat zelfs een naaldje 2,25 mm nog te dik is voor de combinatie garen, patroon en mijn losse breistijl. Lene zei aan het eind van de dag dan ook heel zachtjes en en lief, "maybe you could go down a needle size... uithalen en overnieuw beginnen dus.Aan het eind van deze lange vrijdag was er de preview voor de markt. Geniaal idee. Moeten we op de Handwerkbeurs ook doen. Je koopt een kaartje (deelnemers mogen gratis naar binnen) speciaal voor een 2 uur durende preview voor de markt. En Engelsen blijven Engels: ze gaan keurig in de rij staan.


Je kunt rustig rondkijken en als eerste al het moois eruit pikken. Zo ontstond er een kleine run op de garens van Wollmeise bij de stand van Loop. Ook hier weer iedereen keurig in de rij om af te rekenen. Ging dat op de Handwerkbeurs ook maar zo.......

Ikzelf ontmoette Phil en Amanda van The Natural Dye Studio daar voor het eerst en dat was erg leuk.

Ik ga me klaar maken voor de Weversmarkt in Hoorn morgen (woensdag 20 juli). Deel twee van Knitnation volgt ASAP.

You May Also Like

7 reacties

 1. Klinkt als een bijzonder geslaagd evenement en nu dan de weversmarkt, leuk, zou ook gaan maar kan geen vrij krijgen. Heel veel plezier in elk geval!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verslag! En herkenbaar, Nederlanders op beurzen zijn niet het meest beleefde volk...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verslag.Kan je niet eens zo'n workshop organiseren hier in Leeuwarden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeannette(breit Ravelry)20 juli 2011 om 22:47

  Kunnen we in Nederland ook niet eens gaan queue-up'en?! Zou een 'zegen' zijn, en niet alleen voor de Handwerkbeurs...
  Wat leuk/fijn dat je zulke geweldige dagen hebt gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wow! Wat geweldig. En dat jij je breiwerk vergeten bent, was doelbewust toch? Zo had je tenminste oog voor al het andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, idd leuk verslag, en zo'n workshop lijkt mij ook wel wat! (Zie reactie van Hilda)

  BeantwoordenVerwijderen

instagram