Fair Isle techniek

by - woensdag, november 24, 2010


In het vorige blog heb ik mijn 2-kleurige want-in -wording al even laten zien. Zoals ik al aan gaf vind ik het best lastig om de draadspanning van de "meelopende" draad goed te houden. Trek je te hard aan de draad waarmee je niet breit, dan trekt het werk aan de voorkant. Laat je de draad te los hangen dan ontstaan er lussen waar je met je vingers achter zult blijven haken. Ook niet mooi. Ik dacht altijd dat je maximaal 3-4 steken kon overslaan zonder dat je de tweede kleur hoeft mee te "weven". Maar in mijn wanten lukt mij dat dus niet zo goed. Toevallig kwam ik via Ravelry bij deze instructievideo uit: Two hands knitting.

Deze mevrouw adviseert "om en om" de meelopende draad in te weven en geeft daarvoor een hele goede instructie. Hiermee heb je dus weinig lussen en naar ik aanneem ben je van het trekken van het breiwerk af omdat je 2e kleur altijd dichtbij is als je van kleur gaat veranderen. Je moet wel op 2 manieren kunnen breien (of het leren): continental en "gewoon over rechts" en dat kan ik gelukkig. Vooral de vierde en laatste steek die ze demonstreert is even oefenen.
Ik vond het leerzaam en ga het gelijk proberen.

You May Also Like

6 reacties

 1. Wat een prachtige kleuren combinatie. Daar zou ik wel een cursus voor willen volgen (niet voor de kleuren maar voor fair isle knitting)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig!! Heb jij zomaar een workshop Fair Isle breien gegeven!!! Erg boeiend die video.
  Thanks dear!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje, dus ik heb al die handschoenen 'omslachtig' gebreid: draad links, draad rechts, om elkaar draaien, in elkaar draaien, uit elkaar halen. Pff, de lol is mij wel vergaan... Ga het nu opnieuw proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou zo'n breivingerhoed (oa Addi en Prym) ook werken? Of valt dat in de categorie "tell-sell-impuls-aankopen"?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk he dat fair isle breien, ik ben helemaal om. Volgens de video breien is leuk en daardoor wordt het breiwerk echt mooi. Succes met je wanten

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb zelf inderdaad vorig jaar bij 1 ( de tweede is er niet gekomen) handschoen ook op de linkervinger de lichte kleur, en de rechtervinger de donkere kleur.
  Nu hoefde ik niet 4 stk te overbruggen, dus deze video is wel erg handig/leerzaam.
  Thanks.

  BeantwoordenVerwijderen

instagram