Doorgaan naar hoofdcontent

Ondernemer

Gisteren moest ik een formulier invullen. Belangrijke vragen allemaal. Zo werd mij onder andere gevraagd naar mijn beroep ("gelieve zo nauwkeurig mogelijk in te vullen") en dat van Peter. En daar begon het gedonder. Beroep van Peter is gemakkelijk, een echt beroep wat een kleuter kan begrijpen en uittekenen. Een beroep waar je mee voor de dag kan komen.

Maar wat doe ik nu eigenlijk? Ik had heel veel zin om "geen beroep" in te vullen (maar dat mocht niet van p). Vroeger schreef ik wel eens "verpleegkundige" op. Wat niet waar is want ik heb het diploma wel maar "ben" het niet als je begrijpt wat ik bedoel. Daarna kwam "beleidsmedewerker" ook al zo mooi nauwkeurig omschreven zodat iedereen weet wat je doet (not). En soms schreef ik weleens "socioloog" op wat alleen iets zegt over je opleiding en interesses natuurlijk.

Gezien mijn dagelijkse werkzaamheden het lag voor de hand om "ondernemer" in te vullen maar dat kreeg ik mijn pen niet uit. Bij ondernemer denk ik aan mensen die Een Idee hadden en dat gingen Verwezenlijken en daar Heel Succesvol mee zijn. Mensen die verstand hebben van geld en investeren en keuzes kunnen maken en kunnen inspelen op de markt en risicos kunnen nemen. Mensen die bewust plannen maken en hard zijn en die nooit belazerd worden.

Kortom allemaal kenmerken die niet echt op mij van toepassing zijn. Ik ben vrij impulsief begonnen met de winkel, heb even snel wat dingetjes uitgerekend en gedacht: als het niks wordt dan heb ik tenminste lekker veel wol om de komende jaren mee te breien.
Inmiddels heb ik wat keuzes gemaakt die goed uitpakten en sommige minder goed tot ronduit slecht (iemand nog kindersokkenwol van Regia nodig?). Soms probeer ik een strategie voor iets langere tijd op te zetten maar dat lukt nog niet zo goed. Ik heb heel veel ideeen maar de uitwerking laat wat op zich wachten. En erg zakelijk en hard ben ik ook niet.
Lol heb ik er wel in, dat telt voor mij. Alhoewel een breiwinkel in de zomer nou niet echt heel druk of spannend is (iedereen is opgehouden met breien en is de tuin in gedoken).

Nog een wonder dat het zo goed gaat denk je dan....... dus Ondernemer, ik? Nee.
k zou het natuurlijk best wel willen zijn, stiekem...

Uiteindelijk heb ik ingevuld: eigenaar webwinkel (thuis werkend). Nauwkeurig genoeg en bovendien ook WAAR.

Reacties

  1. Ach, zet er 'zelfstandig' voor en het wordt al veel meer jij... Maar eigenaar webwinkel is natuurlijk helemaal waar! (Ik ben trouwens vertaler/redacteur/corrector/schrijver... ;) )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marijke zei
    Nou, Mariek, niet te moeilijk over doen. Eigenlijk ben je gewoon ondernemer. En iedere ondernemer bepaalt toch zelf hoe ze dat invult? Hard of zacht, groot of klein, maakt niet uit. Vind je zzp niet wat? (zelfstandige zonder personeel; en dan maakt het helemaal niet uit hoe zelfstandig of onzelfstandig je je voelt).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. grappig! en ZEER herkenbaar, maar jij kunt in ieder geval nog iets invullen. mij overkomt regelmatig hetzelfde bij het invullen van mijn beroep en sinds ik niet meer werk blijft er eigenlijk alleen "huisvrouw" over, hoe erg!! maar een formulier is nog redelijk anoniem, wat moet ik zeggen als iemand op een feestje vraagt:"wat doe jij eigenlijk?" eh...spinnen, breien..
    een webwinkel, dat lijkt me erg leuk en iets om trots op te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou, ik vond het toch duidelijk. Bij beroep vul ik CRA in, maar omdat niemand dat kan plaatsen, dan maar Clinical Research Associate, maar dan nog vrees ik dat geen kat weet waar ik het over heb. Een ander woord is er niet voor, dat is mijn beroep... dus trek het je vooral niet aan. Webwinkel is tenminste een woord en origineel en dat valt gewoon te snappen ook nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat denk je van creative director sales and marketing department?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je moet jezelf niet te kort doen hoor! Je onderneemt toch?? vind ik wel. Mijn beroep is nog vager... hahahaha.
    Kan ik altijd nog invullen postbode..

    Misschien reclame maken op het zuidelijk half rond???

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maar dat ben je toch? De stand op de handwerkbeurs zag er jaloersmakend proffesioneel uit. Doe jezelf niet te kort, je hebt een onderneming in prachtige produkten en daar mag je best trots op zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pi Pa Poef!

Jaaaah de poef is af. Het was steeds te donker om een foto te nemen maar vandaag kon het eindelijk: en ik moet zeggen: ik ben er super tevreden over. Het breien van de verkorte toeren heeft goed uitgepakt (toen ik eenmaal door had hoe het moest tenminste) Je ziet dat de bovenkant heel mooi gesloten is zonder plooien of bobbels. Het dichtmaken van de poef ging dan ook vrij soepel. Om te leren hoe je short rows breit heb ik dit filmpje van Cat Bordhi ettelijke keren bekeken. (vooral de uitleg over de dames die naar de kapper zijn geweest omdat ze naar de opera gaan en daarom hun haar niet in de war willen hebben bij het afdoen van een ketting blijft je bij..). Neem er wel even de tijd voor, het is een vrij lang filmpje maar ik vind het verhelderend. Cat Bordhi breit in tricotsteek maar ook in ribbelsteek voor de poef werkt deze methode goed. Het originele patroon van de poef is van Pickles . Dat is een eenvoudig patroon, namelijk: brei alle steken recht totdat het garen op is. Dit is

Lace breien of Ajour

Vorige week zei iemand tegen mij: jij hebt het steeds over lace breien, maar dat is gewoon ajour!! En gelijk had ze. Door te praten over lace breien dacht zij dat dat iets nieuws en iets moeilijks was maar het bleek gewoon ajour te zijn. Iets wat ze al lang onder de knie heeft. Grappig hoe je door alle (Engelstalige) invloeden van internet, waaronder Ravelry, ook je taalgebruik gaat aanpassen. Hoe je het ook noemt, kantbreien is onverminderd populair. Veel mensen vinden het best eng om er aan te beginnen omdat het er moeilijk uit ziet. Of omdat je van dat dunne garen gebruikt. Er is over die angst heen te komen: Kies een eenvoudig eerste project Er zijn diverse mooie patronen die niet erg moeilijk te breien zijn maar die wel een verbluffend resultaat geven. Een eenvoudig (en gratis) patroon is bijvoorbeeld de Mirabelle sjaal. Iets moeilijker (en in het Engels) maar toch geschikt voor een beginner is de Ishbel sjaal van Ysolda. Dit was ook mijn eerste lace project . Ishbe

Breien: het lezen van telschema's (charts)

Dit artikel is ook te lezen op het Wereldwol-blog. Het lezen van Engelstalige patronen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het leren van de Engelse breitermen kost even tijd en ook de manier van opschrijven van de instructies is soms wat anders dan in Nederlandstalige patronen. Toch loont het om Engelse breipatronen te leren lezen en te begrijpen, al was het alleen maar vanwege de hoeveelheid aan Engelstalige patronen die er beschikbaar zijn.  Hier  kun je een overzicht vinden van Engelse breitermen, afkortingen en de Nederlandse vertaling ervan. Charts In veel patronen vind je naast de uitgeschreven instructies ook telschema's (charts). Deze charts zijn bedoeld als hulpmiddel bij het breien. Op schematische wijze wordt het patroon weergegeven.  Er zijn ook patronen die alleen charts geven en geen uitgeschreven "rij-tot-rij instructie". Uit gesprekken met klanten is mij gebleken dat niet iedereen thuis is in het lezen van charts. In dit artikel probeer ik ui